Friday, 6 December 2013

SAMBAL BILIS TAUCU BERAPI

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera

Makan apa hari ni?. Saya seperti biasa akan kongsikan resepi yang ringkas dan mudah serta sesuai untuk dibawa sebagai bekal ke tempat kerja.

Apapun alasannya..pastikan diri kita rajin dan pandai menguruskan masa..ekeke. Saya pun kadang-kadang ke laut juga...(tutup muka dengan buku)

Meh sini tengok resepi campak-campak yang yummylicious ni...


Sambal bilis bertaucu 
Oleh: che'gu mama

Bahan - bahan
  • Segenggam ikan bilis yang sudah siap dibersihkan dan dibelah dua
  • Sebatang cili merah* 
  • Sebatang cili hijau*
  • 8-10 biji cili padi kampung* 
  • * dihiris serong-serong
  • Sebiji  bawang besar (dipotong bulat-bulat)
  • Seinci halia dihiris nipis 
  • Dua ulas bawang putih dihiris 
  • 3 biji bawang kecil dihiris
  • 3 sb taucu masin 
  • 1sk asam jawa extra
  • 1/2 cawan air 
  • Gula secukup rasa 

Cara - cara
1. Panaskan sesenduk minyak di dalam kuali.  
2. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
3. Keluarkan minyak dan tinggalkan sedikit untuk menumis.
4. Tumis bawang kecil, bawang putih dan halia hingga naik bau. Masukkan sedikit air. Biar mendidih dan terbit minyak. 
5. Kemudian masukkan pula cili,  bawang besar dan taucu.  Kacau hingga bawang sedikit layu. 
6. Akhir sekali masukkan sedikit gula. Ikan bilis yang telah digoreng tadi. Kacau lebih kurang dan boleh tutup api.

Tak perlu letak garam sebab taucu pun dah masin. Letak gula untuk menyeimbangkan rasa.

Sedap dimakan dengan nasi putih panas-panas ataupun bubur nasi. Kadang-kadang kami makan dengan ubi rebus..wallah...

Kepada yang sudi selamat mencuba.



No comments:

Post a Comment