Thursday 23 July 2015

Menu berpantang #3 ayam bakar sama pegaga masak bening

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.

Ada sesetengah ibu berpantang tak boleh makan daging ayam. Tapi saya boleh makan. Masa berpantang anak pertama dulu emak selalu sediakan sup ayam. Cuma kuahnya janganlah sampai banjir dalam pinggan. 

Resepi ini mudah sahaja untuk disediakan dan pasti menambat selera ibu-ibu dalam pantang.

Ayam bakar berempah
Oleh: che'gu mama

Bahan- bahan:
4 ketul ayam- seeloknya bahagian dada dan dibuang kulit. 
5 ulas bawang putih*
1/2 inci halia*
1/2 sk jintan manis*
1/2 sb gula 
1/2 sb minyak zaiton
1/2 sb serbuk lada hitam
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Tumbuk bahan bertanda * hingga lumat. Dalam bekas, satukan semua bahan kemudian lumur pada ayam. 
2. Perap dalam peti sejuk sekurang- kurang 2 jam.
3. Bakar dalam kuali pemanggang ajaib selama 10 minit/ hingga masak. 

Pegaga masak bening
Oleh: che'gu mama

Bahan- bahan:
Secekak pegaga- dibersihkan
Sebiji bawang merah dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
5 ekor ikan bilis dibersihkan
1/2 cawan air
Garam secukup rasa

Cara-cara:
1. Satukan bawang, ikan bilis dan air dalam periuk. 
2. Apabila kuah mendidih, masukkan pegaga dan perasakan dengan garam. 

Sedia dihidang makan bersama nasi panas.
* resepi untuk sekali masak. 

No comments:

Post a Comment