Thursday, 12 September 2013

KETUPAT GORENG

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera

Pernah makan ketupat goreng?.. saya pun agak jakun kali pertama menjamah masakan ni kira-kira 4 tahun lepas.. tapi sekarang selalu masak atas permintaan en.suami...tapi dengan syarat memang waktu tu merebus ketupat la kan. Samada semasa musim raya atau lebihan masak lontong atau soto. Kalau merebus semata-mata untuk masak begini memang kurang kerajinan.. huhuhu 

Rencahnya sama seperti memasak nasi goreng kampung.. mesti pedas-pedas gitu... kalau ada yang tak tahan pedas boleh la kurangkan penggunaan cili padi..


KETUPAT GORENG
oleh: che'gu mama

Bahan - bahan
  • 10 ketul ketupat mini dipotong 6. Saya suka potong kecil sedikit supaya senang nak dimakan 
  • *Segenggam cili padi kampung
  • *5 biji bawang kecil
  • *3 ulas bawang putih
  • *10 ekor ikan bilis siap kopek dan dibasuh
  • (*ditumbuk) 
  • Seketul daging siap direbus dan dihiris nipis ( tak letak sebab tak ada stok) 
  • 2 biji telur  
  • 3 batang kacang panjang ( dihiris nipis-nipis) tak letak sebab tak da stok 

Untuk hiasan
  • Sedikit hirisan daun bawang dan daun sup
  • Sedikit bawang goreng 

Cara - cara
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumis bahan tumbuk hingga kekuningan. 
2. Masukkan daging. Kacau rata.  Kemudian masukkan kacang panjang dan telur. 
3. Biarkan sebentar baru dikacau supaya tekstur telur cantik. 
4. Masukkan ketupat yang telah dipotong.  Kacau lagi sampai rencah sekata. Akhir sekali masukkan garam secukup rasa.  
5. Tutup api dan boleh dihidangkan. Tabur sedikit daun bawang dan daun sup bersama bawang goreng yang dimasak sendiri.  

Memang syok la kan. Lebih-lebih lagi masa musim raya bila dah jemu makan lodeh bagai..

Kepada yang sudi selamat mencuba....



No comments:

Post a Comment