Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera.
Baru-baru ni kami ada buat potluck di sekolah. Adalah seorang cikgu tu bawa sambal tempoyak yang harum dan sedap baunya. Saya tak sempat merasa waktu tu. Konon-konon kekenyangan menjamah hidangan yang lain.
Tapi, bila dah tiba di rumah saya terkenang-kenang pulak sambal yang belum pernah saya rasa sebelum ni. Justeru dengan muka tak berapa nak malu ni saya merisikla resepi sambal tempoyak stail orang pahang ni. Yelah yang empunya resepi pun memang orang pahang. Jazakillah ku khairan Cikgu Rozita atas perkongsian resepi ini..
SAMBAL TEMPOYAK STAIL PAHANG
Sumber: cikgu Rozita
Oleh: che'gu mama
Bahan - bahan( untuk 3 orang makan )
Segenggam ikan bilis - kopek, bersihkan dan digoreng garing.
Segenggam cili padi kampung - tumbuk halus
3 sb tempoyak segar
1 biji bawang besar diracik
Garam dan gula secukupnya
Cara - cara :
1. Tumis lada hingga betul-betul masak.
2. Masukkan bawang besar tadi. Kacau rata.
3. Kemudian masukkan pula tempoyak. Gaul sampai sebati. Perasakan dengan garam dan gula secukupnya.
4. Akhir sekali masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi. Kacau rata. Tutup api.
Sedia dimakan dengan nasi panas-panas dan ulam-ulaman kampung. Mesti bertambah tambah..kepada yang sudi selamat mencuba ♡
No comments:
Post a Comment