Sunday, 6 April 2014

SUP AYAM BEREMPAH

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera


Malam semalam masak yang ringkas-ringkas sahaja.  Lesu rasa badan. Dalam tempoh 1/2 jam sahaja hidangan makan malam telah sedia terhidang. Jika saya boleh kira, hampir tiga minggu kami tidak menjamu selera di luar. Sepanjang cuti sekolah yang baru ini juga kami hanya makan di rumah sahaja. 

Saya makan sup ini  bersama roti. Manakala en.suami menghirup sup begitu sahaja.  Pun begitu saya tidur kekenyangan malamnya. 


Jom kita semak resepi yang ringkas ini. Pilihan sayur bergantung pada citarasa masing - masing. 

SUP AYAM BEREMPAH
Oleh : che'gu mama

Bahan-bahan:
4 ketul ayam dipotong kecil-kecil (potong sup)
2 biji kentang - dibelah 8
1/2 batang lobak - di potong kasar
2 batang celery - hiris kasar
3 sb rempah sup
1 rempah sup bunjut
1/2 sb serbuk lada hitam kasar
1 batang kulit kayu manis
1 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga
3 sb bawang goreng yang digoreng
sendiri
3 mangkuk air
daun bawang - tak letak
daun sup  - tak letak
garam

kisar:
4 ulas bawang putih
1 inci halia

cara-cara:
  • Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar, buah pelaga, kulit kayu manis dan bunga lawang hingga naik bau. 
  • Masukkan rempah sup dan kacau hingga terbit minyak. Masukkan ayam kacau hingga bertukar warna. Sila kawal api. 
  • Kemudian masukkan pula air, rempah bunjut, serbuk lada hitam dan kentang. Apabila kentang sudah separa masak masukkan lobak diikuti cellary.  
  • Masukkan garam secukupnya. Tutup api dan sedia untuk dihidang.
  • Taburkan bawang goreng, hirisan daun bawang dan daun sup senasa menghidang. 

Lebih sedap dicicah dengan roti bantal. Tapi roti sandwich sahaja yang ada, jadilah..kepada yang sudi selamat mencuba....



No comments:

Post a Comment