Thursday 17 April 2014

KUETIAU HAILAM SIMPLE

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera


Sejak akhir-akhir ni menu ala carte jadi pilihan. Banyak tugasan hakiki menunggu. Tapi jangan biarkan dapur kita tak berasap pula.

Bila masak ringkas-ringkas begini dan habis dimakan sebaik sahaja dihidangkan memang boleh mengubat rasa letih sepanjang hari. 

Ada dua sebab masakan kita masak licin tanpa meninggalkan sedikit baki. Pertama memang sedap. Kedua tengah lapar...hehehe..ini hanya teori saya ye...

Jom semak resepi mudah ala campak-campak je ni..


KUE TIOW HAILAM MUDAH
Oleh: Che'gu Mama

Bahan-bahan:
1/2 bungkus kue tiow kasar - dibasuh dan ditoskan
4 ekor sotong - di potong tiga setiap satu
10 ekor udang - saiz sederhana
5 ketul bebola daging - dibelah dua
sebatang fishcake - dihiris 
sepokok sawi hijau 
sebiji tomato - belah empat
2 ulas bawang putih - diketuk
2 biji telur
cendawan tiram
2 sb sos tiram
2 sb sos tomato
kicap masin secukupnya

Cara - cara:


  1. Panaskan sedikit minyak dalam kuali. Tumis bawang putih hingga naik bau.  
  2. Masukkan sos tiram. Sos tomato dan kicap masin secukupnya serta 2 mangkuk air. Apabila mendidih masukkan pula bebola daging,  fishcake,  udang dan sotong. Kacau rata. Kemudian masukkan pula batang sawi terlebih dahulu. 
  3. Pecahkan telur satu persatu. Tunggu sebentar sebelum di kacau rata. 
  4. Apabila udang dan sotong telah bertukar warna,  masukkan pula kue tiow, cendawan tiram, tomato dan daun sawi. 
  5. Siap untuk dihidangkan.. 
  6. Jika mahu lebih pedas bolehlah dimasukkan beberapa biji cili pada yang telah diketuk.  

Kepada yang sudi selamat mencuba .... ♡

No comments:

Post a Comment