Friday, 7 August 2015

Menu berpantang #9 bubur nasi sama ikan bilis masam asam dan sayur sawi

Assalammualaikum dan selamat sejahtera


Bila dah bosan makan nasi, kita tukar pulak dengan bubur. Barulah bervariasi. Ada orang kata, dalam pantang tak boleh makan bubur. Tapi saya ok aje. Sebab mak memang masakkan bubur semasa berpantang sebelum-sebelum ni. Cuma bubur tu taklah cair macam air, nasinya sahaja yang agak lembik umpama masak nasi terlebih air.

Bubur ni saya gandingkan dengan ikan bilis masak asam. Rasanya sepanjang berpantang ni, lauk paling saya suka masak asam. Hari-hari makan pun tak pe. Waah... Sedapnya.. 

Selain itu, saya juga menyediakan bening sawi putih sebagai milk booster. Ohh ini pun sama, hampir setiap hari juga saya menikmati sayur sawi ni.. 

Bubur nasi dengan ikan bilis masak asam dan bening sawi putih 
Oleh: che'gu mama

Bahan-bahan:
Bubur 
Segenggam beras
3 cawan air 
Secubit garam

Segenggam ikan bilis - dibersihkan
1/2 labu bawang besar dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
1 inci halia dihiris mancis
1 inci lobak merah potong dadu
1/2 cawan air asam jawa (1sb pes asam jawa extra + 1/2 cawan air)
Secubit garam 

1 pokok sawi putih - dibersihkan dan potong ikut suka
1 biji bawang merah dihiris
1 ulas bawang putih dihiris
1/2 cawan air 
Secubit garam

Cara-cara:
1. Masukkan bahan bubur ke dalam periuk dan masak seperti biasa. Jika kurang air boleh tambah. Bila butir nasi sudah kembang, tutup api. Tak perlu masak hingga hancur. 
2. Goreng ikan bilis. Nak sangai pun boleh. Ketepikan. Masukkan semua bahan dalam kuali. Apabila kuah mendidih masukkan ikan bilis. Tutup api. 
3. Untuk bening sawi pula, masukkan hirisan bawang dan air ke dalam periuk. Apabila kuah mendidih masukkan sawi. Perasakan dengan garam. Tutup api dan sedia dihidangkan.

Dah siap... Kepada yang sudi selamat mencuba.. (*^o^*)

No comments:

Post a Comment