Saturday, 12 April 2014

KEMBUNG MASAK TAUCU PEDAS

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera

Semalam punya cerita.  Hujan lebat membasahi bumi Taman U ni.. Perut mula berkeroncong. Bila tinggal dengan anak-anak memang masak campak-campak jela jawabnya.. 



Ikan kembung goreng dengan kicap lemak manis untuk anak - anak.  Mamanya pula mesti nak yang pedas-pedas sikit. 

Mari kita semak resepi yang ringkas ini. Saya guna ikan kembung batu. Boleh juga ditukar dengan ikan lain ikut pilihan anak tekak masing - masing ye. Tapi kenela tukar resepinya menjadi ikan ___________ masak taucu pedas. Hehehe 

KEMBUNG MASAK TAUCU PEDAS
Oleh : che'gu mama

Bahan - bahan :
4 ekor ikan kembung - dilumur garam kunyit dan goreng sebentar.
10 biji cili padi kampung - dihiris (boleh kurangkan jika tak tahan pedas)
3 ulas bawang putih - dihiris
Sebiji bawang besar belah dua dihiris 
2 inci halia - hiris nipis
1 sb taucu 
1 sb sos tiram
1 sb sos ikan
1 sb gula pasir
1 cawan air 

Cara - cara :
1.  Panaskan sedikit minyak dalam kuali.  Tumis bawang putih,  halia dan bawang besar hingga naik bau. Masukkan cili padi.  Kacau lagi.
2. Masukkan pula taucu dan sos tiram serta sos ikan. Masukkan air.
3. Tunggu hingga kuah mendidih baru masukkan gula pasir. Rasakan kuah. Seimbangkan rasanya. 
4. Tuang kuah atas ikan goreng yang telah disusun dalam pinggan. 

Sedia dinikmati. Makan dengan nasi panas-panas memang terangkat..boleh juga dinikmati dengan bubur nasi..



Kepada yang sudi selamat mencuba ☆ ......



No comments:

Post a Comment