Wednesday 2 April 2014

MEE KARI

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera..

Makan apa hari ni? Menu ala carte menjadi pilihan daku hari ni. Selain mudah penyediaannya resepi ini dapat menghasilkan kuantiti yang banyak. Yelah kalau kita makan di kedai, memang tak dapatlah menambah-nambah. Makan apa yang dihidangkan sahaja. Kalau teringin nak menambah, kenalah bungkus dan bawa balik. Yang pasti memang akan menipiskan duit poket la jawabnya.. :-)


 

Resepi mee kari ni saya rujuk daripada blog kak Azlita si cantik manis tu..Kawan-kawan boleh lihat di sini ye. Dah banyak kali saya masak hidangan ni menggunakan resepi beliau. Memang sedap dan kena dengan tekak kami sekeluarga. Menurut beliau resepi ini diperolehi daripada kakak ipar beliau yang bernama kak Yati.  Terima kasih kepada kedua-duanya atas perkongsian resepi yang sangat sedap ini.. Masih terasa-rasa keenakkan mee kari ni... nyum nyum..



Dek kerana keenakkan mee kari ni, saya terlupa nak mengambil gambar. Teruja sangat nak menikmati mee kari kerang. Aroma kuahnya memang menusuk hidung hingga tak sabar untuk menjamah dengan segera. Akhirnya bila teringat, hanya tinggal semamgkuk kecil sahaja yang dapat berposing dalam blog saya ni..hihihi. Jadilah kan.. yang penting setiap gambar dalam blog saya ni merupakan hasil air tangan saya sendiri.. no curik-curik gambar orang lain ye...

MEE KARI KERANG
sumber : Kak Azlita
Oleh: Che'gu Mama

8 ulas bawang merah - dikisar
4 ulas bawang putih - dikisar
10 tangkai cili kering - dikisar
1 cwn udang kering - direndam n dikisar
1 cawan rempah kari daging - ita guna BABAS
1 biji santan
2 inc halia - dititik
2 inc lengkuas - dititik
2 btg serai - dititik
3 kpg asam keping

garam dan gula secukup rasa
1/2 kg daging - ita guna batang pinang
10 ekor udang - yg besar  (saya tak letak)
fish ball - (saya guna chicken ball ;-)
kerang
tauhu sponge yg dah goreng - (tak letak)

Bahan dimakan bersama
Mee kuning
Timun dihiris halus - (tak letak)

Tauge
Telur rebus 
Daun sup dan daun bawang - dihiris halus
Bawang goreng
Limau kasturi
Cili Jeruk - jika suka - (tak letak juga)

Cara-cara:
  1. Tumis bahan yg dikisar hingga garing dan naik bau.
  2. Masukkan rempah kari daging yg tlh dibancuh dgn air, halia,lengkuas dan serai.
  3. Masukkan air dan biar ia didih.
  4. Masukkan daging dan biar hingga daging empuk (jika tak pakai daging batang pinang rebus daging terlebih dahulu n masukkan dgn air rebusan sekali).
  5. Kemudian masukkan santan dan asam keping dan biar hingga merenih.
  6. Masukkan udang, kerang dan fish ball.
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Akhir sekali masukkan tauhu sponge.(saya skip)
  9. Biarkan kuah mendidih
Sedia dihidangkan.Mee Kari ni di makan bersama mee kuning, timun, tauge, telur, taburan bawang goreng dan hirisan daun sup n daun bawang. Perahkan limau kasturi untuk mendapatkan rasa dan aroma yg enak... kalau nak lagi pedas bolehlah dimakan bersama cili jeruk.

 Meh cuci mata sekali lagi..kepada yang sudi selamat mencuba... daa



    No comments:

    Post a Comment