Wednesday, 29 January 2014

BENDI CELUR

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera


Pada suatu malam, tiba2 en.suami  bersuara "apa kata kita makan masakan yang sihat pulak lepas ni?"
Saya sengih je..sebab selalunya saya yang  bising orang tu size da bertambah. Dulu baju saiz M. Tapi sekarang...hmmmm...

Jadi bagi memenuhi permintaan en.suami maka saya masakla masakan yang ringkas tapi sihat.. bendi masak begini menjadi pilihan kami. Siap bole meratah gitu je.. memang sedap. Terima kasih pada kak besah atas perkongsian resepi-resepinya yang selalu kena dengan tekak saya.

Bendi celur
Sumber: kak besah
Oleh: che'gu mama

Bahan-bahan ( 3 org )

15 batang kacang bendi muda
6 biji cili api kampung dan 2 tangkai cili merah.
2 sudu makan udang kering - dibasuh, rendam ngn air panas 5 minit then tos kn.
1/2 biji bawang besar - dicincang.
3 sudu makan cuka
garam & gula secukup rasa.
sekeping asam gelugur/asam keping.

Cara-cara

  1. Panaskan setengah periuk air bersama asam keping & 1 sudu teh garam hingga mendidih. 
  2. Masukkan bendi, biar beberapa minit hingga bendi agak lembut. ikut suka masing2 lah ya, nak lembut betul atau separa.(masih rangup) pastu di tos kan. 
  3. Tumbuk cili2 & udang kering, pastu gaulkan bersama bawang cincang, cuka, garam & gula. suaikan rasanya.
  4.  Letakkan bendi dlm pinggan, curahkan sambal ke atasnya.. siap!... senang kan..

Kepada yang sudi selamat mencuba ye... meh cuci mata sekali lagi..


No comments:

Post a Comment