Thursday, 16 January 2014

KACANG BUNCIS GORENG DENGAN TEMPE

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera

Orang jawa memang tak dapat dipisahkan dengan tempe. kui3.. En.suami saya peminat kacang buncis manakala pn.isterinya pula peminat tegar tempe. Jadi terpaksalah di campurkan kedua-dua ramuan ni sebagai pelengkap anak tekak masing-masing.

saya memang suka masak begini dan kadang-kadang sampai meratah sayur aje. Macam2 ada. Sayur ada lauk pun ada. 


Oke jom kita semak resepi sayur buncis yang menjadi kegemaran kami sekeluarga. 

Kacang buncis goreng dengan tempe
Oleh: che'gu mama 

Bahan-bahan
Secekak kacang buncis disiang bersih2 dan dipotong ikut suka
Sekeping tempe daun dipotong kiub dan digoreng sekejap
Sekeping tauhu juga diporong kiub dan digoreng sekejap
3 ulas bawang kecil dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
Sebiji lada merah dihiris serong - serong
Sebiji lada hijau dihiris serong - serong
1 sb sos tiram 
Garam secukup rasa

* saya ada menambah seketul hati ayam yang telah digoreng dan dipotong kecil-kecil.


Cara - cara :
1. Panaskan sedikit minyak di dalam kuali.  Tumis bawang putih dan bawang kecil hingga naik bau.  
2. Masukkan tempe, tauhu dan hati serta sos tiram. Kacau rata. 
3. Masukkan kacang buncis bersama lada serta secubit garam. Gaul sampai sebati. 
4. Seelok2nya kacang jangan terlalu layu. Boleh tutup api dan sedia untuk dihidang. 

Sebenarnya memang tak elok makan organ dalaman. Tapi disebabkan dah lama tak makan dan kebetulan sewaktu en.suami membeli ayam ada pulak yang dalam2 tu jadi saya masukkan juga seketul hati ayam yang digoreng terlebih dahulu. Kalau saya yang membeli ayam memang organ dalaman, kepala, kaki, tongkeng, leher hatta kulit pun saya tak ambil..

Kepada yang sudi selamat mencuba.....


No comments:

Post a Comment