Tuesday, 11 August 2015

Menu berpantang #11 sawi masak asam dengan tempe

Assalammualaikum dan selamat sejahtera.. 

Telah saya maklumkan sebelum-sebelum ni sepanjang tempoh berpantang kali ini memang saya paling suka juadah berasaskan asam jawa.

Kali ini saya masak bening sawi dengan tempe. Juadah penambah susu ibu ni sedap sekali dimakan bersama nasi panas-panas.

SAWI MASAK ASAM DENGAN TEMPE
oleh: che'gu mama

Bahan-bahan:
Seikat sawi hijau
Dua ulas bawang putih dihiris
Dua biji bawang merah dihiris
Seinci halia dihiris mancis
Sekeping tempe kampung belah dua dan hiris nipis
Semangkuk air asam jawa
Garam secukup rasa

Cara-cara:

  1. Masukkan bawang putih, bawang merah dan halia ke dalam periuk.
  2. Masukkan juga air asam jawa. Tunggu hingga kuah mendidih. 
  3. Masukkan pula tempe. Kacau rata. Kemudian masukkan Secubit garam.
  4. Akhir sekali masukkan sawi . Kacau rata dan tutup api. Sedia di makan. 
Kepada yang sudi selamat mencuba.. B-)

No comments:

Post a Comment