Assalammualaikum dan selamat sejahtera
Selain ikan tenggiri, ikan bawal, ikan bilis kali ini saya masak menggunakan daging pula.. maaflah kalau ada yang bosan dengan menu yang sama diulang tayang. Hihihi..
Sekadar berkongsi variasi menu berpantang.. kadang-kadang dah tak tahu nak masak apa. Lainlah kalau ada yang memasakkan untuk kita. Tinggal suap sahaja..
Daging masak asam
Oleh: che'gu mama
Bahan-bahan:
300 gm daging di hiris nipis dan direbus hingga empuk
1/2 labu bawang besar potong dan dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris mancis
1/2 cawan air asam jawa ( 1 sb pes asam jawa extra + 1/2 cawan air )
Secubit Garam
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
1. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia hingga naik bau.
2. Masukkan daging. Kacau rata. Masukkan pula air asam jawa.
3. Akhir sekali perasakan dengan garam.
Sedia dinikmati dengan nasi panas-panas.. Kepada yang sudi selamat mencuba.(^3^)
No comments:
Post a Comment