Sunday, 9 August 2015

Menu berpantang #10 daging masak asam

Assalammualaikum dan selamat sejahtera


Seperti yang telah saya coretkan sebelum ini, masak asam merupakan menu yang paling saya gemarkan sepanjang tempoh berpantang kali ini. 

Selain ikan tenggiri, ikan bawal, ikan bilis kali ini saya masak menggunakan daging pula.. maaflah kalau ada yang bosan dengan menu yang sama diulang tayang. Hihihi.. 

Sekadar berkongsi variasi menu berpantang.. kadang-kadang dah tak tahu nak masak apa. Lainlah kalau ada yang memasakkan untuk kita. Tinggal suap sahaja.. 

Daging masak asam
Oleh: che'gu mama

Bahan-bahan:
300 gm daging di hiris nipis dan direbus hingga empuk
1/2 labu bawang besar potong dan dihiris 
2 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris mancis
1/2 cawan air asam jawa ( 1 sb pes asam jawa extra + 1/2 cawan air )
Secubit Garam
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
1. Tumiskan bawang putih, bawang besar dan halia hingga naik bau. 
2. Masukkan daging. Kacau rata. Masukkan pula air asam jawa.
3. Akhir sekali perasakan dengan garam. 

Sedia dinikmati dengan nasi panas-panas.. Kepada yang sudi selamat mencuba.(^3^)

No comments:

Post a Comment