Friday, 31 July 2015

Menu berpantang #6 roti bakar kapit keju

Assalammualaikum dan selamat sejahtera..

Masuk minggu ke 3, saya dah mula mempelbagaikan menu, Hihi maklumlah sesekali tekak ni nak juga makan hidangan bervariasi. Siapa kata menu orang berpantang ni membosankan. Yang penting kita kene ambil tahu menu yang bersesuaian dengan badan kita. 

Ye la, ada orang dalam pantang tak boleh makan ikan. Tapi boleh makan ayam sahaja. Begitu juga sebaliknya. Janganlah kita pandai- pandai mengata orang bila tengok cara berpantang mereka tak seperti kita. Ini kerana lain orang, lain ragam.. 


Menu tahap pejam mata ni, untuk hidangan sarapan pagi. Sangat mudah untuk disediakan. 

Roti Bakar Kapit Keju. 
Oleh: che'gu mama

Bahan-bahan:
2 keping roti gardenia
1 keping keju cheesedale
Secubit serbuk lada hitam

Cara-cara:
1. Bakar sekeping roti dalam magic pan hingga keperangan kemudian terbalikkan dan letak sekeping keju di atas bahagian yang keperangan tadi. Taburkan serbuk lada hitam. 
2. Dalam masa yang sama, bakar sekeping lagi roti di sebelahnya hingga keperangan. Kemudian, kapit bahagian keperangan tadi ke atas keju yang telah ditabur serbuk lada hitam. 
3. Terbalikkan roti dan bakar pula bahagian bawahnya hingga keperangan juga. 
4. Siap. Potong ikut suka. Sedia dihidang.

Saya makan bersama secawan hot chocolate.. nyum..nyum.. 

Kepada yang sudi selamat mencuba.. 

No comments:

Post a Comment