Assalammualaikum dan selamat sejahtera
Hari ni saya nak kongsikan satu lagi resepi yang saya sediakan semasa dalam pantang. Menu ringkas-ringkas sahaja. Orang kata masa dalam pantang, jangan renyah nanti luka jahitan boleh terbuka, peranakan turun dan macam- macam lagilah...
Tapi bagi saya yang berpantang sendiri dengan menjaga 2 orang anak lagi, terpaksalah aktif sikit. Dah tak boleh nak toleh kiri kanan kata orang. Tapi apa yang saya buat, sentiasa beringat dan masih berpandukan amalan berpantang tradisi lama.
Ikan bawal masak asam
Oleh: che'gu mama
Bahan-bahan:
2 ekor ikan bawal putih* (lain2 jenis ikan boleh belaka asalkan bukan jenis gatal)
1 sk serbuk kunyit*
1 sk garam*
1 biji bawang besar dihiris
2 ulas bawang putih dihiris
2 inci halia dihiris
1/2 mangkuk air asam jawa
2 sb minyak zaiton
Cara-cara:
1. Satukan bahan bertanda * dalam mangkuk.
2. Tuang sesudu minyak zaiton dalam magic pan, kemudian panggang ikan hingga masak. Sentiasa balik-balikkan pan supaya ikan tidak hangus.
3. Dalam kuali, tuang sedikit minyak zaiton, kemudian tumiskan bawang besar, bawang kecik dan halia hingga naik bau, kemudian masukkan air asam jawa.
4. Kacau hingga mendidih, masukkan ikan yang telah dipanggang tadi. Kacau lagi hingga sebati.
5. Tutup api dan sedia dihidangkan.
Kepada yang sudi, selamat mencuba.. (~>__<~)
No comments:
Post a Comment