Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera
Selamat bercuti kepada warga Johor sempena hari keputeraan DYMM Sultan Johor..
Makan ape hari ni?. Walaupun kaki masih sakit2.. (akibat beraerobik sakan selama tiga hari dua malam..kursus daa) saya menguatkan semangat untuk menyediakan juadah makan tengah hari seringkasnya. Si kakak nak makan nasi ayam. Tapi papanya request nak makan ayam masak lemak cili api..
Saya bukak esbok tengok apa bahan yang ada. Nampaknya masak nasi ayam jela sebab tak ada stok cili padi.. pokok cili padi yang saya tanam pun belum mengeluarkan hasil lagi...kihkihkih..
Masak nasi ayam lagi senang sebab tak perlu nak masak sayur lagi..
Bagi menampakkan kelainan saya telah menyediakan ayam goreng berempah untuk dimakan bersama nasi ayam tu nanti..Resepi nasi ayam sila klik di sini. Boleh juga dimakan dengan nasi lemak atau pun nasi putih..
Jom tengok resepi best ni..
Ayam goreng berempah
Oleh : Che'gu Mama
Bahan-bahan
- 5 ulas bawang putih
- 7 biji bawang kecil
- 2inci halia
- 2 inci lengkuas
Bahan B
- 4 batang serai dipotong 6 inci
- 1 inci kunyit hidup
- 1 sk ketumbar - disangai terlebih dahulu
- 1sk jintan manis - disangai terlebih dahulu
- 1 sk gula
- Sedikit garam
- 2 sb rempah kari daging adabi
- 4 tangkai daun kari.
Cara2
1. Blender bahan A dengan sedikit air. Blender sampai halus. Tak perlu banyak air sebab bawang akan keluarkan air. Kalau guna blender kering lagi bagus.
2. Tumbuk bahan B. Perlu banyak tenaga untuk buat ni...kasi eksesais tangan sikit..boleh jugak diblender dengan menggunakan blender kering. Tapi jangan halus sangat nanti tak dapatla tekstur yang berserdak tu..
3. Masukkan bahan A dan B dalam satu bekas. Masukkan juga serbuk kari. Gaulkan rata-rata pada ayam. Perapla lebih kurang sejam. Tapi lagi sedap kalau diperap lama sikit.
4. Panaskan minyak. Guna minyak banyak supaya ayam dapat digoreng terendam. Api biar kecil. Masukkan ayam bersama rempahnya sekali.. lurutkan sekali setangkai daun kari. bila dah agak garing baru diterbalikkan ke sebelah bahagian. Gaul-gaul rempah yang dimasukkan tadi supaya lerai dan masak sekata. Angkat dan toskan dalam tapis supaya lebihan minyak boleh mengalir.
Kepada yang sudi selamat mencuba...
No comments:
Post a Comment