Masakan ni memang kegemaran kami sekeluarga. Sejak berumahtangga, en.suami pun dah pandai memilih warung mee bandung terbaik di daerah kelahiran saya iaitu di Bandar Muar atau Maharani dan juga dikenali sebagai Bandar DiRaja.
Selalunya bila berkesempatan balik ke kampung, saya pasti membeli beberapa bungkus perencah mee bandung segera di Pasar Awam Bentayan yang terletak di tepian Sungai Muar.
Ada dua jenama yang paling terkenal di bandar Muar iaitu jenama Maharani dan Makpon. Kedua-duanya pun sedap. Jika berkesempatan mengunjungi kedai makan mee bandung Pakcik Abu Bakar Hanafiah yang terletak di tengah-tengah pusat bandar, boleh juga membeli terus perencah mee bandung di kedai beliau.
Inilah rupa perencah mee bandung jenama Maharani yang saya guna untuk menyediakan mee bandung yang sedap ini. Harganya tak mahal hanya RM7 sahaja. Memang asli dan sama seperti yang kita selalu makan di kedai-kedai makan. Untuk satu peket perencah ini, boleh dihidangkan kepada 5-7 orang. Jimat bukan?
Saya belum jumpa lagi resepi mee bandung muar yang asli. Apa yang saya tahu ramuan asasnya hanyalah bawang putih, bawang merah, lada, kacang tanah dan udang geragau. Kuahnya terasa manis udang. Bukan ditambah dengan sos seperti kebanyakan resepi yang saya google. Hanya sayur sawi sahaja digunakan dalam hidangan ini. Untuk tambahan rencah, boleh digunakan sotong kembang ataupun kerang. Yang paling utama perlulah disediakan stok daging sebagai bahan utama dalam penghasilan mee bandung ini.
Sekarang mari kita lihat resepi mee bandung muar asli ni.
MEE BANDUNG MUAR ASLI
oleh: Che'gu Mama
Bahan - bahan :
500 gm mee kuning - dicelur.
300gm daging - dihiris nipis kemudian direbus hingga empuk. Ketepikan
300 gm udang - buang kulit. Tinggalkan bahagian ekor sahaja.
2 ketul tauhu digoreng - belah dua kemudian potong empat
Sepokok sawi hijau - dipotong
5 biji telur
Hirisan daun bawang / sup secukupnya
Bawang goreng
Cara - cara :
1. Tumis sepeket rencah mee bandung. (Jika menggunakan perencah mak pon, tak perlu ditumis)
2. Masukkan daging dengan air rebusannya ke dalam tumisan tadi.
3.Biar mendidih, masukkan udang, batang sawi dan tauhu. Akhir sekali masukkan daun sawi tadi.
4. Apabila nak hidang, akak biasanya akan ambil 3 senduk kuah kemudian tuang dalam kuali. Pecahkan 3 biji telur ke dalamnya dengan menjarakkan telur tersebut. Jangan sampai masak, agak- agak telur dah nak mengeras terus tuang kuah kuah tersebut ke atas mee yang telah dihidang ke dalam pinggan.
5. Satu pinggan satu biji telur ye. Jangan pulak masuk semua dalam pinggan yang sama.
6. Tabur daun sup/ bawang dan bawang goreng ke ataanya.. sedia dinikmati...
Adooii...tak boleh tahan, sambil tulis resepi pun boleh terbayang keenakkan mee bandung muar ni...jom layan mata sekali lagi..
No comments:
Post a Comment