Monday, 1 June 2015

RESEPI APAM GORENG MUDAH PASTI JADI !!

Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera..

 

Tajuk entry tak menahan... hahaha...
Ni hidagan pagi tadi sebagai sarapan. Memang sedap dan yang penting kenyang.. Lembut sampai ke tengah hari. Anak-anak pun suka makan. Memang tak rugi mencuba..Saya cicah dengan sambal tumis ikan bilis. Apa-apa kuah pun boleh dimakan bersama sebab rasanya tak manis, tak tawar dan tak masin.. Haaa macam mana tu.. kenela cuba sendiri. Untuk satu adunan ni saya dapat 5 keping. Jika keluarga besar, bolehlah digandakan resepinya...


Resepi ni saya kongsikan daripada buku 101 Resepi Pengikat Kasih Mertua karya Chef NorZailina Nordin. Banyak resepi yang sedap-sedap didalamnya. Harga sebuah buku hanyalah RM29.90 sahaja. Jika anda pemegang kad popular, bolehlah dapat 10% diskaun.. berbaloi-baloi...Tak rugi membelinya... 


APAM GORENG 
oleh: Chef Norzailina Nordin 
daripada buku "101 Resepi Pengikat Kasih Mertua"

Bahan-bahan A :
  • 1 1/2  ( 185 g) Tepung gandum 
  • 1 sudu besar Gula Halus
  • 1 1/4 cawan (330ml) air
  • Garam secukup rasa
  • Minyak untuk melengser (saya guna minyak zaiton)
 Bahan-bahan B:
  • 1 1/4 sudu teh yis segera (mauripan)
  • 1/2 sudu teh gula halus
  • 1/4 cawan (60ml) air suam
Cara-cara:
  1. Adunan Yis: Larutkan gula dengan air suam kemudian taburkan yis. Ketepikan selama 10 minit supaya berbuih.
  2. Letak tepung ke dalam mangkuk, campurkan gula, garam dan adunan yis. Kemudian masukkan air. 
  3. Kacau rata menggunakan hand wisk dan biarkan selama 15 minit. (saya tutup adunan )
  4. Panaskan kuali, lengserkan sedikit minyak.
  5. Ambil sesenduk adunan dan tuangkan ke atas kuali. Apabila permukaan berbuih dan mulai kering, terbalikkan.
  6. Masak di atas api perlahan hingga perang keemasan..


Nah... sedia dihidangkan bersama sambal tumis atau kuah kari atau kuah asam pedas... memang sedap.....

kepada yang sudi selamat mencuba....



No comments:

Post a Comment