Assalammualaikum wbt dan selamat sejahtera..
Tajuk entry tak menahan... hahaha...
Ni hidagan pagi tadi sebagai sarapan. Memang sedap dan yang penting kenyang.. Lembut sampai ke tengah hari. Anak-anak pun suka makan. Memang tak rugi mencuba..Saya cicah dengan sambal tumis ikan bilis. Apa-apa kuah pun boleh dimakan bersama sebab rasanya tak manis, tak tawar dan tak masin.. Haaa macam mana tu.. kenela cuba sendiri. Untuk satu adunan ni saya dapat 5 keping. Jika keluarga besar, bolehlah digandakan resepinya...
Resepi ni saya kongsikan daripada buku 101 Resepi Pengikat Kasih Mertua karya Chef NorZailina Nordin. Banyak resepi yang sedap-sedap didalamnya. Harga sebuah buku hanyalah RM29.90 sahaja. Jika anda pemegang kad popular, bolehlah dapat 10% diskaun.. berbaloi-baloi...Tak rugi membelinya...
APAM GORENG
oleh: Chef Norzailina Nordin
daripada buku "101 Resepi Pengikat Kasih Mertua"
Bahan-bahan A :
- 1 1/2 ( 185 g) Tepung gandum
- 1 sudu besar Gula Halus
- 1 1/4 cawan (330ml) air
- Garam secukup rasa
- Minyak untuk melengser (saya guna minyak zaiton)
- 1 1/4 sudu teh yis segera (mauripan)
- 1/2 sudu teh gula halus
- 1/4 cawan (60ml) air suam
Cara-cara:
- Adunan Yis: Larutkan gula dengan air suam kemudian taburkan yis. Ketepikan selama 10 minit supaya berbuih.
- Letak tepung ke dalam mangkuk, campurkan gula, garam dan adunan yis. Kemudian masukkan air.
- Kacau rata menggunakan hand wisk dan biarkan selama 15 minit. (saya tutup adunan )
- Panaskan kuali, lengserkan sedikit minyak.
- Ambil sesenduk adunan dan tuangkan ke atas kuali. Apabila permukaan berbuih dan mulai kering, terbalikkan.
- Masak di atas api perlahan hingga perang keemasan..
Nah... sedia dihidangkan bersama sambal tumis atau kuah kari atau kuah asam pedas... memang sedap.....
kepada yang sudi selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment